İdeal Tansiyon Nedir?
25 Haziran 2024

İdeal Tansiyon Nedir?

İdeal Tansiyon

Tansiyon, tüm atardamar sistemi içindeki kan basıncı olarak tanımlanır. Büyük tansiyon, kalbin kanı atardamar sistemine pompaladığında meydana gelen kan basıncıdır. Küçük tansiyon ise kalp gevşemeye başladığında meydana gelen kan basıncıdır. Kısaca anlatmak gerekirse, kalbin kasılması esnasında büyük tansiyon, gevşemesi esnasında ise küçük tansiyon meydana gelir. Tansiyon, gerilim ve basınç anlamına gelir. Atardamar sistemi içinde meydana gelen tansiyon, halk arasında bilinen tansiyondur. Bunun haricinde akciğer damarları içinde bir tansiyon mevcuttur. Buna "pulmoner tansiyon" adı verilir. Ayrıca toplardamar sistemi içinde bir tansiyon vardır. Buna da "venöz tansiyon" adı verilir. Bu makalede, halk arasında kısaca tansiyon adı verilen atardamar tansiyonu ele alınacaktır.

İdeal Tansiyon Sınırları

İdeal tansiyon, Dünya Sağlık Örgütü'nün normal tansiyon sınırları şeklinde belirlediği limitlere göre tanımlanır. Bu limitlere göre, 120/80 mmHg yani normal tansiyondur. Bu değer, tüm cinsiyetler, uluslar ve yaş grupları arasında ortalama normal tansiyon olarak kabul edilir. Büyük tansiyon 135 mmHg, küçük tansiyon ise 85 mmHg üzeri hipertansiyon olarak adlandırılır. Büyük tansiyon 120-135 mmHg arasında, küçük tansiyon ise 80-85 mmHg arasında ise pre-hipertansiyon olarak adlandırılır.

Tansiyonun Bireysel Farklılıkları

Tansiyon bireye göre farklılık gösterebilir. Her insanın tansiyonu bahsedilen ideal değerlerde olmayabilir. Bu veriler ortalama verilerdir. Örneğin, bazı kadınlar gençlik çağlarını 90/60 tansiyon ile geçirebilirler. İlerleyen yaşlarda bu kadınlar için 120/80 gibi çoğu zaman normal kabul edilen tansiyon, hipertansiyon olarak isimlendirilir. Bazı durumlarda, örneğin 80 yaş üzerindeki kişilerde damarların elastikiyetinde azalma meydana geldiği için sorunlar ortaya çıkabilir. Kalp, kanı damarlara gönderdiğinde, genç yaşta olan bireylerde elastik damarlar genişleme gösterdiği için çok basınç artışı meydana gelmez. Ancak 80 yaş üzerinde elastikiyet kaybolur ve damarlarda kireçlenme görülür. Bu sebeplerden dolayı, bu yaştakiler için 140-160 mmHg düzeyindeki büyük tansiyon normal kabul edilebilir.

Hipertansiyonun Önemi

Hipertansiyon, esas olarak yüksek kan basıncı anlamına gelir. Kan basıncı, kanı kalpten alıp dokulara taşıyan damarlarda meydana gelen basınçtır. Yaş, cinsiyet, ırk ve fiziksel durum kan basıncını etkiler. Yüksek kan basıncı, Türkiye'de yaklaşık olarak 10 milyondan fazla insanda bulunduğu tahmin edilirken, doktora gitmenin de en yaygın sebeplerinden biridir. Hipertansiyon hastalarının yaklaşık üçte birinin kan basıncı kontrol altına alınabilmektedir.

Hipertansiyonun Erken Teşhisi

  • Kan basıncı düzeyleri normal sınırlar dahilinde olsa bile kardiyovasküler hastalık ve felç riski ile sürekli bir şekilde ilişkilidir.
  • Organ hasarları, düşünüldüğünden daha erken seviyede meydana gelir.
  • Yüksek kan basıncı, kolesterol yüksekliği, obezite ve diyabet gibi diğer risk faktörleri olmadan da ortaya çıkabilir.

Hipertansiyon genellikle uzun yıllar sessiz kaldığı için, klinik teşhisi doğru kan basıncı ölçümü ile yapılır. Ancak bu ölçümde şu dört soruyu yanıtlamak önemlidir: Hastalık dikkatli bir şekilde sorgulanmalı, fiziki muayene yapılmalı ve laboratuvar değerlendirmeleri de dahil edilmelidir.

Yalancı Tansiyon

Örneğin, acele bir şekilde dik bir yokuş çıkılmasının ardından veya korku, heyecan içinde olan bir kişinin tansiyonu yüksek çıkacaktır. Bu büyük olasılıkla yalancı tansiyondur ve tedavi gerektirmez. Özetle, hipertansiyon teşhisi onaylanmadan önce kan basıncı ilk ölçümlerin ardından en az iki ayrı zamanda ölçülmelidir. Evde kan basıncı takibi ile ilgili bazı noktalar önemlidir. Evde kan basıncını ölçen aletler doğruluk derecesi açısından farklı olduğu için, bu aletler periyodik olarak cıvalı alet ile karşılaştırılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tansiyon Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Tansiyon Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Kahve Tansiyonu Yükseltir mi?

Kahve Tansiyonu Yükseltir mi?

15 10 Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

15 10 Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

8 5 Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

8 5 Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Tansiyon Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Tansiyon Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Gebelikte Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Aspirin Tansiyonu Yükseltebilir mi?

Aspirin Tansiyonu Yükseltebilir mi?

Yüksek Tansiyon Beslenme

Yüksek Tansiyon Beslenme

Çocuklarda Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Dengesiz Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Dengesiz Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Tansiyon Nedir?

Tansiyon Nedir?

Nar Ekşisi Tansiyonu Düşürür mü?

Nar Ekşisi Tansiyonu Düşürür mü?

Tansiyon Dengesizliği Nedenleri

Tansiyon Dengesizliği Nedenleri