Tansiyonu Ne Yükseltir Hipertansiyon, yaygın olarak yüksek kan basıncı olarak bilinir ve çevresel etkenler ile beslenme alışkanlıklarıyla doğrudan ilişkilidir. Özellikle fazla tuz tüketimi ve sigara kullanımı, yüksek tansiyonun önemli nedenlerindendir. Hipertansiyonun başlıca nedeni, kandaki sodyum miktarının artarak birikmesidir. Sodyum, bilindiği üzere tuzun yapı taşıdır ve kanda bulunur. Bu nedenle yüksek tansiyon hastalarının tükettikleri gıdalarda olabildiğince az yağ ve tuz bulunmalıdır. Tansiyonu Yükselten Faktörler ve Besinler Sofra Tuzu: Sofra tuzu, yüksek tansiyona neden olan gıdalar arasında yer almaktadır. Sofra tuzunda bulunan sodyum, aşırı tüketilmesi durumunda kanın yoğunluğunu artırarak damarların baskıya uğramasına ve bu baskının yüksek tansiyona sebep olmasına yol açar. Bu durum, yüksek tansiyon hastalarının ciddi durumlarda kalbine de zarar verebilir. Ayrıca tuz, vücudun daha fazla su tutmasına neden olur. Bu durumdan damarlar, beyin, böbrekler ve kalp olumsuz etkilenir. Üzerlerine normale göre daha fazla yük biner ve biriken su kan basıncını maksimuma çıkarır. Bu yüzden kişilerin tuzu mümkün olduğunca dengeli ve az tüketmesi gerekir. Fast Food: Fast food ürünleri, sayısız hastalığa neden olmakla beraber yüksek tansiyonu da başlıca etkileyen yiyeceklerdir. Bu yiyecekler, aşırı yağlı, besin değeri düşük ve sindirilemeyen yapıya sahip oldukları için damar tıkanıklıklarına ve bu tıkanıklıklar da yüksek tansiyona neden olur. Soda: Soda, alkolsüz olmasına rağmen içerdiği asidik bileşenler nedeniyle hipertansiyonu doğrudan etkiler. Ancak düşük kalorili ve asidik özelliği az olan sodalar, hipertansiyon riskini azaltır. Yüksek tansiyon hastaları, bu sodaları tercih etmeli veya diğer sodaların içerisine limon ekleyerek tüketmelidir. Limon, sodanın karbonlaşmasını sağladığı için bu şekilde tüketilmelidir. Alkol: Alkol, beraberinde getirdiği birçok hastalık gibi yüksek tansiyona da neden olmaktadır. Aşırı alkol tüketimi, kan basıncını aşırı yükselterek kan damarlarının duvarlarına zarar verir. Bu yüzden yüksek tansiyon hastası iseniz alkol tüketmemelisiniz. Kırmızı Et: Kırmızı et, tüketimine dikkat edilmesi gereken önemli bir besindir. Doğru şekilde pişirilmesi önemlidir. İçerisinde etin kendi yağı ve bulunan bazı bileşenler, yüksek tansiyona neden olabilir. Abartmadan tüketilmesi sorun teşkil etmez. Şeker: Şeker, yüksek tansiyon için önemli ve hayati bir yapıya sahiptir. Şeker, yapısı gereği kanın yoğunluğunu artırdığı için kan basıncını önemli ölçüde artırarak yüksek tansiyona neden olur. Mümkün olduğunca tüketilmemesi gereklidir. Turşu: Turşular hazırlanırken salamuraya yatırılır. Bu salamura sıvısı içerisinde yüksek oranda tuz içerir. Turşu, bu suyun içindeki tuzu çektiği için tuz bakımından çok zengindir ve yüksek tansiyon için oldukça az miktarda tüketilmesi gerekir. Ekstra Bilgiler:
|