Düşük Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Düşük Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Düşük Tansiyon

Düşük tansiyon, halk arasında düşük tansiyon, tıp dilinde ise hipotansiyon olarak tanımlanan bir durumdur ve çeşitli sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Ancak, tansiyonu kabul edilebilir değerlerin altında olan ve bu durumda herhangi bir şikâyet yaşamadan hayatını sürdüren kişiler de vardır. Düşük tansiyonun vücut için bir sorun oluşturup oluşturmadığı yaşanan belirtilerden anlaşılabilir. Özellikle baş dönmesi, göz kararması, halsizlik, sersemlik hali ve soluk yüz gibi belirtiler tansiyonun düştüğüne işaret eden bulgular arasında yer alır.

Bazen üzüntü, uzun süre aç kalmak gibi durumlar tansiyon düşüklüğüne yol açabilir. Bu durumda tansiyonun neden düştüğü bilinebilir ve bu tip tansiyon düşüklüğü günlük hayatta herkesin başına gelebilir. Ancak, tansiyon sürekli düşüyor ve sık sık belirtiler yaşanıyorsa, bu durumun neden kaynaklandığı araştırılmalıdır. Tansiyon düşüklüğü bazen kalp hastalıkları, vitamin eksikliği, vücudun susuz kalması, gebelik ve kansızlık gibi pek çok nedenden dolayı yaşanabilir. Tansiyon düşüklüğü muayene sonucu tespit edilmişse genelde tedavi edilebilir. Tansiyon düşüklüğü her zaman çok ciddi sonuçlara neden olmasa da bazen tehlikenin habercisi olabilir. Tansiyonda yaşanan ciddi düşüşlerde vücut susuz kalarak hayati organlar zarar görebilir. Bu nedenle sık aralıklarla tekrarlayan tansiyon düşüklüğü mutlaka ciddiye alınarak uzman bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Düşük Tansiyon Nedir?

Kabul edilebilir tansiyon değerleri 120 / 80 mmHg'dir. Eğer tansiyon ölçüldüğünde 90 / 60 mmHg çıkmışsa, bu durumda büyük tansiyon 9, küçük tansiyon 6 olarak değerlendirilir ve tansiyon kabul edilebilir değerlerin altına düşmüştür. Tansiyon ölçümü yapıldığında tansiyon düşük çıkmışsa, bu mutlaka bir sağlık sorununun belirtisi olarak değerlendirilmemelidir. Çünkü bazı kişiler düşük tansiyon değerleri ile sağlıklı bir yaşam sürebilmektedir. Tansiyon düşüklüğü eğer bayılma, kalp atışlarında artış, kansızlık gibi şikâyetlere yol açıyorsa mutlaka tedbir alınmalıdır.

Tansiyon çok düştüğünde hayati organlara yeteri kadar oksijen ve besin taşınması mümkün olmaz. Bu gibi durumlarda bilinç kaybı gibi ciddi sorunlar yaşanabilir. Ayrıca çok ciddi tansiyon düşüklüğünde şok ve felç gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Düşük Tansiyon Çeşitleri

Ortostatik Hipotansiyon: Devamlı tansiyon düşüklüğünden şikâyet eden kişilerde otururken, kalkarken ya da uzanır durumdayken baygınlık ve sersemlik hissi yaşanabilir. Bu tür durumlarda renk solukluğu ve mide bulantısı da yaşanabilir. Bu tansiyon türü 'Ortostatik Hipotansiyon' olarak tanımlanır.

Nörojenik Hipotansiyon: Ortostatik hipotansiyon ile hemen hemen aynı belirtiler görülür. Korku, uzun süre ayakta kalmak ya da üzüntü gibi durumlarda açığa çıkan tansiyon düşüklüğü 'Nörojenik hipotansiyon' olarak tanımlanır.

Düşük Tansiyon Neden Olur?

Düşük tansiyona sıcak hava, stres ya da uzun süre aç kalmak gibi etkenlerin yanı sıra, uzun saatler boyunca yatmak da geçici olarak tansiyon düşüklüğüne neden olabilir. Tansiyon düşüklüğü sersemlik hissine yol açıyorsa, bu durum kullanılan ilaçlara ve susuz kalmaya bağlı olarak gerçekleşebilir.

  • Vücudun susuz kalması (Az su içme, aşırı spor yapmak, sıcak çarpması ve ishal)
  • Yeterli beslenmeme
  • Hamilelik
  • Kullanılan bazı ilaçlar (Tansiyon, kalp, antidepresan ve idrar söktürücü ilaçlar)
  • Stres, kaygı ve korku
  • Hormonal bozukluklar (Diyabet, tiroit ve adrenal yetmezliği)
  • Kalp hastalıkları (Kalp kapakçığı problemi, kan damarı genişlemesi, kalp yetmezliği)
  • Kansızlık
  • Merkezi sinir sistemi hastalıkları (Parkinson)
  • Ciddi enfeksiyonlar
  • Kanama ve kan kaybı yaşamak
  • Karaciğer hastalığı
  • Yeme bozukluğu

Düşük Tansiyon Kimlerde Görülür?

Tansiyon düşüklüğü her yaş grubundan kişinin etkilenebileceği bir sorundur. Fakat belli bir yaş aralığında düşük tansiyona daha sık rastlanır. Tansiyon ilacı kullananlar, kalp rahatsızlığı olanlar, Parkinson hastaları da düşük tansiyondan ciddi anlamda etkilenebilir.

Düşük Tansiyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Düşük tansiyonun tedavisi, tansiyona yol açan etkene göre değişebilir. Tansiyon kan kaybı nedeniyle ortaya çıkmışsa, kaybedilen kanın yerine konulması sorunu çözecektir. Sıvı alımını artırarak, tuz alımı, dengeli beslenme ve tansiyon çıkaran ilaçların kullanımı gibi tedavi yöntemleri vardır. Ayrıca düşük tansiyona iyi gelen yiyecekler ile de tansiyon kontrol altına alınabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Devrim

20 Mayıs 2024 Pazartesi

Ensemin üst kısmı yani kafanın arkası,şiddetli agri yapıyorTansiyon düşmüş dedi sağlıkçı.tuzlu bişeyler ye veya iç geçer dedi.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Devrim, tansiyon düştüğünde tuzlu bir şeyler yemek veya içmek kısa vadede yardımcı olabilir. Ancak, bu tür şiddetli baş ağrılarının nedenini öğrenmek için bir doktora başvurmanızı öneririm. Sağlığınızı ihmal etmeyin, lütfen profesyonel bir yardım alın.

soru

ayse

18 Mayıs 2024 Cumartesi

Hergun tansiyonum dusuk cikiyo cok bitkinim test yaptirdim kortizol dusuk cikti neden boyle oluyo

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ayse Hanım,

Tansiyonunuzun düşük çıkması ve bitkinlik hissetmenizin nedenlerinden biri kortizol seviyelerinizin düşük olması olabilir. Kortizol, böbreküstü bezlerimiz tarafından üretilen bir hormondur ve vücudumuzun stresle başa çıkmasına yardımcı olur. Düşük kortizol seviyeleri, adrenal yetmezlik gibi bir duruma işaret edebilir ki bu da enerji seviyenizi ve genel sağlığınızı etkileyebilir. Bu konuda bir endokrinolog ile görüşmeniz faydalı olacaktır. Doktorunuz, uygun tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri konusunda size rehberlik edebilir. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Saruca

Merhaba Ayşe Hanım, eğer herhangi bir tansiyon hastalığınız yok ise bu durum genellikle kan değerlerinizden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle kan testlerinizi de yaptırmayı ihmal etmeyin. Eğer kan testinizde de sonuç alamazsanız stres ve üzüntü gibi etkenlerden de kaçınmaya özen gösterin. Bu şekilde sorunlarınızın düzelme ihtimali daha yüksektir.

soru

Sultan

13 Mayıs 2024 Pazartesi

Tansıyonum 9 6 sol gözüm ağrıyor iğne yaptım aile hekiml geçmedi başında yangın gıbı

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sultan Hanım, tansiyonunuzun düşük olması ve göz ağrınız ciddi bir durum olabilir. İğne yapmanıza rağmen şikayetleriniz geçmemişse, vakit kaybetmeden bir uzman doktora başvurmanız önemli. Göz ağrınız ve başınızdaki yangın hissi, altta yatan başka bir sağlık sorununa işaret edebilir. Lütfen bu durumu ciddiye alın ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurun. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Caize

Tansiyonunuz normal değerlerin altına düşmüş.En kısa zamanda bir doktora görünmelisiniz çünkü tansiyon bir çok hastalığın habercisidir.Ateşinizin olması ve gözünüzün ağrıması tansiyon düşüklüğüne bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Tansiyonun belli sebeplerle çıkma ihtimali vardır,yediğiniz bir yemek tulu gıdalar ve daha bir çoğu bunlara dikkat edin geçmiş olsun

soru

semra

01 Mayıs 2024 Çarşamba

Tansiyon değerlerim surekli 9/6 8/4 degerlerinde cikiyor bu konuda fikri olan varmi bana yardim edecek olan

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Semra Hanım,

Tansiyon değerlerinizin düşük çıkması durumunda bir doktora başvurmanız önemlidir. Düşük tansiyon (hipotansiyon) bazen ciddi sorunlara işaret edebilir. Bol su içmek, tuzlu gıdalar tüketmek ve ani hareketlerden kaçınmak, tansiyonunuzu düzenlemeye yardımcı olabilir. Ancak, kesinlikle bir sağlık profesyoneline danışmanız en doğru yaklaşım olacaktır. Geçmiş olsun!

2. Cevap
cevap

Demirhan

Merhabalar Semra Hanım. Tansiyon değerleri 9-6 altında ise düşük tansiyon olduğunu söyleyebiliriz. 8-4 ve daha da altına düşmemesi için mutlaka önlem almanız gerekiyor. Özellikle de tükettiğiniz gıdalara çok dikkat etmeniz ve aşırı yorucu işlerden uzak durmanız gerekmektedir. En yakın zamanda uzman bir hekime başvurmalısınız. Geçmiş olsun Semra Hanım.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Göz Tansiyonu Neden Olur?

Göz Tansiyonu Neden Olur?

Popüler İçerikler

Tansiyon Kaç Olmalı?

Tansiyon Kaç Olmalı?

Tansiyon Neden Düşer?

Tansiyon Neden Düşer?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dengesiz Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Dengesiz Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Sigara Tansiyonu Yükseltir mi?

Sigara Tansiyonu Yükseltir mi?

Çocuklarda Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Göz Tansiyonu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Göz Tansiyonu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Tansiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Tansiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Soğuk Tansiyonu Yükseltir mi?

Soğuk Tansiyonu Yükseltir mi?

Güncel

Açlık Tansiyonu Yükseltir mi?

Açlık Tansiyonu Yükseltir mi?

Güncel

Tansiyon 14 9 14 9 Tansiyon Nedenleri Nelerdir?

Tansiyon 14 9 14 9 Tansiyon Nedenleri Nelerdir?

Normal Tansiyon Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Normal Tansiyon Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Göz Tansiyonu Bitkisel Tedavi

Göz Tansiyonu Bitkisel Tedavi

Hiper Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Hiper Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

9 6 Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

9 6 Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Tansiyonun Yükseldiğini Nasıl Anlarız?

Tansiyonun Yükseldiğini Nasıl Anlarız?

Tansiyon Baş Ağrısı Yapar mı?

Tansiyon Baş Ağrısı Yapar mı?