Tansiyon Düşüklüğüne İyi Gelen Besinler Hipotansiyon yani düşük tansiyon, ciddi bir sağlık sorunudur. Kontrol altına alınmazsa daha kötü sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir. Tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi ve bayılma gibi belirtilerle kendini gösterir. Düşük tansiyonun nedenleri arasında dengesiz ve yetersiz beslenme önemli bir yer tutar. Bunun dışında başka sağlık sorunları nedeniyle de düşük tansiyon sorunu yaşanabilir. Bu sorunu tansiyon düşmesine iyi gelen besinler tüketerek daha kolay aşabilirsiniz. Özellikle sodyum içeren, B12 vitamini bakımından zengin besinler kan basıncı değerlerindeki düşüşü azaltabilir. Sodyum İçeren Besinler Sodyum, yani tuz tüketimi, tansiyon yüksekliğinde sınırlandırılırken, düşük tansiyonda tavsiye edilir. Sodyum bakımından zengin bir beslenme düzeni uygundur. Tansiyonunuz düşük olduğunda, bir tuzlu ayran içmenizi tavsiye ederiz. Kısa sürede tansiyonunuz normal değerlerine dönecektir. Ancak, tuzun fazla tüketiminin kalp ve damar hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olacağını unutmayın. Bu nedenle tansiyon düşüklüğü için tuz tüketiminiz konusunda bir doktora danışmanızda fayda vardır. Folik Asit ve B12 Bakımından Zengin Besinler Beslenmede folik asidin ve B12 vitamininin yetersiz alınması tansiyon düşüklüğüne ve kansızlığa neden olabilir. Kan hücrelerinin ve sinir hücrelerinin gelişiminde B12 vitamini oldukça önemlidir. Bu vitamin, midede proteinle birleşerek kan aracılığıyla emilir. Tansiyon düşüklüğü için içeriğinde B12 bulunan süt ve süt ürünlerini, yumurta, et gibi besinleri tüketebilirsiniz. Folik asit içeren besinler ise karaciğer, börülce, ıspanak gibi yeşil sebzelerdir. Bu besinlerin tansiyon düşüklüğüne faydaları oldukça fazladır. Magnezyum İçeren Besinler Magnezyum, vücudumuzda biyokimyasal reaksiyonlarda, kemik gelişiminde ve kan basıncı üzerinde etkili bir mineraldir. Bu nedenle tansiyon düşüklüğü sorunu olanlar magnezyum içeren besinleri tüketmelidir. Özellikle kaju fıstığı, lahana, ıspanak gibi sebzeler, soya fasulyesi magnezyum bakımından zengindir. Bu besinler günlük magnezyum ihtiyacınızı karşılayacak ve kan basıncını dengeleyecektir. Karbonhidrat İçeren Besinler Tansiyon düşüklüğü yemek yendikten sonra olursa, bu postprandiyal hipotansiyon olarak tanımlanır. Bu sorun genellikle ileri yaşta olanlarda, Parkinson hastalarında ve otonom sinir sistemi bozukluğu olanlarda ortaya çıkar. Bu tansiyon düşüklüğü ağır bir yemek sonrasında ve fazla karbonhidrat tüketiminin ardından ortaya çıkar. Böyle durumlarda, tansiyon düşüklüğüne iyi gelen besinler arasında karbonhidrat içermeyenleri tüketmek uygundur. Ayrıca, karbonhidrat içeren ekmek, pirinç, makarna, patates gibi besinleri tüketmemek gerekir. Ekstra Bilgiler ve Sonuç Tansiyon düşüklüğüne iyi gelen besinler dışında, aşırı olmamak kaydıyla elektrolit içerikli sporcu içecekleri, içinde kafein olan yeşil çay gibi bitkisel içecekler de olabilir. Ayrıca vücudun susuz kalmasını önlemek için bol su içmeniz önerilir. Vücuttaki kan hacmi her zaman dengede tutulmalı ve susuz kalmamak için çaba gösterilmelidir. Bunlar da tansiyonun düşmesine neden olabilir. Tansiyon düşüklüğünü kontrol altında tutmak için dengeli ve yeterli beslenmeye önem vermek hayati öneme sahiptir. Özellikle sodyum, folik asit, B12 ve magnezyum bakımından zengin besinler tüketmek tansiyonunuzu dengelemenize yardımcı olabilir. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek ve düzenli kontroller yaptırmak tansiyon düşüklüğünün olumsuz etkilerini en aza indirir. |